Πόσο Ασφαλές είναι το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο – FAQ

Σε ποιους απευθύνεται το Ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο απευθύνεται ΜΟΝΟ σε καπνιστές που δεν μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα αλλά δεν θέλουν να έχουν τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνού. Αντικαθιστούμε μια άκρως βλαπτική συνήθεια ετών, με κάτι περισσότερο ασφαλές και λιγότερο βλαπτικό.
Δεν υπάρχει υγιεινότερο του φρέσκου αέρα βουνού, ωστόσο γι αυτούς που δεν μπορούν να διακόψουν άμεσα το κάπνισμα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι η ασφαλέστερη, υγιεινότερη και οικονομικότερη λύση.

Είναι επιβλαβές το Ηλεκτρονικό τσιγάρο;

“Δεν υπάρχει κανένα δίλημμα για τον καπνιστή: ηλεκτρονικό τσιγάρο ή συμβατικό”, Δρ.Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι 95% λιγότερο επιβλαβή από τον καπνό”.
Public Health England (Έρευνα του υπουργείου υγείας της Μ. Βρετανίας 2015).

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένας βασικός τρόπος βελτίωσης της υγείας του έθνους»
Ντέιβιντ Κάμερον πρωθυπουργός Μ. Βρετανίας.

Εσύ που καπνίζεις, έχεις ακόμα δίλημμα;

Μέχρι σήμερα, από τις δεκάδες έρευνες σε όλο τον κόσμο, σε δεκάδες υγρά, σε δεκάδες συσκευές, από δεκάδες επιστήμονες, μέσω δεκάδων μεθοδολογιών….. το συμπέρασμα είναι ΕΝΑ: Το Η/Τ είναι δεκάδες/εκατοντάδες φορές ΛΙΓΟΤΕΡΟ επιβλαβές από το συμβατικό τσιγάρο.

Καμία μελέτη μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο βλαβερό από το συμβατικό.
Πολλές έρευνες σε Ελλάδα και εξωτερικό επιβεβαιώνουν
ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει 450-800% λιγότερες επιπτώσεις σε σχέση με τον καπνό του συμβατικού τσιγάρου. Δεκάδες αναφορές σε ΙΑΤΡΙΚΑ περιοδικά έχουν γίνει στην Ελλάδα, τόσο από τον καρδιολόγο του Ωνασίου, Δρ.Φαρσαλινού, όσο και από τα πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Κρήτης που επιβεβαιώνουν ότι: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι 95% λιγότερο τοξικό, οι επιπτώσεις είναι 1000 φορές μικρότερες σε παθητική έκθεση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο σε σχέση με το ενεργητικό κάπνισμα – άρα δεν προκαλεί καμία επίπτωση στους παθητικούς ατμιστές (τους γύρω μας).

Το συμβατικό τσιγάρο κατά την καύση του εκλύει μια ατέλειωτη λίστα, (πάνω από 4000) χημικών ουσιών ανάμεσα στις οποίες έχουν ανιχνευθεί πίσσα, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, αρσενικό και πολλές ακόμη, ενώ τουλάχιστον 43 από αυτές θεωρούνται καρκινογόνες.

Από την άλλη πλευρά το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει κυρίως 3 ή 4 βασικά συστατικά όπως φυτική γλυκερίνη, προπυλενογλυκόλη, νερό, νικοτίνη (προαιρετικά) και κάποιες αρωματικές ουσίες, που ΟΛΕΣ χρησιμοποιούνται σε μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στο ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχουμε καύση, αλλά ατμό.

Με βάση συγκριτικές έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και πολλές από αυτές έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά παγκόσμιου κύρους, το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποδεικνύεται λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα.

Η ενεργητική αλλά και η παθητική χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του υγρού αναπλήρωσης στην αναπνευστική λειτουργία είναι τόσο μικρή και τόσο σύντομη που κρίνεται ως «κλινικά ασήμαντη» και δεν επηρεάζουν το σύνολο των αιματολογικών δεικτών, τόσο σε καπνιστές όσο και σε μη καπνιστές.

(Έρευνα Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας & Εργαστηρίου Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας EUROTOX 2012)

Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν προκαλεί καμία σημαντική διαταραχή στην καρδιακή λειτουργία μετά από οξεία χρήση.
(Έρευνα Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου & Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας 2012)

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν ελάχιστη τοξικότητα στα κύτταρα σε σύγκριση με τον καπνό

(Έρευνα Τοξικολογικού Εργαστήριο Abich Ιταλίας & Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Dr Giorgio Romagna, & Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, περιοδικό Inhalation Toxicology)

η απορρόφηση της νικοτίνης από τον οργανισμό είναι δύο έως και τρεις φορές μικρότερη σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο.

(Έρευνα: C. Bullen, H. McRobbie, S. Thornley, M. Glover, R. Lin, M. Laugesen, 2010)

Είναι καρκινογόνο το Ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Η απάντηση είναι όχι.

Καμία επιστημονική έρευνα παγκοσμίως δεν υποστηρίζει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι καρκινογόνο.

Καμία από τις ουσίες που περιέχονται στα υγρά αναπλήρωσης στο κατάστημά μας δεν είναι καρκινογόνα.

1. Τηρούνται οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί περί ασφάλειας των χημικών προϊόντων 1272/2008 (ΕΚ).

2. Δεν περιέχονται καρκινογόνες ουσίες, νιτροζαμίνες και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες σύμφωνα με τα επιτρεπόμενα όριο ανίχνευσης.

3. Το μείγμα εισπνεόμενου ατμού που απελευθερώνεται κατά τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν περιέχει καρκινογόνες ουσίες όπως νιτροζαμίνες και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες σύμφωνα με τα επιτρεπόμενα όριο ανίχνευσης.

Η μόνη παραπομπή για επιβλαβή συστατικά του ηλεκτρονικού τσιγάρου έγινε σε παλαιότερη έρευνα του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) η οποία όμως κρίθηκε ανεπαρκής σε αμερικανικά δικαστήρια όλων των βαθμίδων.

Μετά από αρκετές πιέσεις ο FDA αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι τα ίχνη νιτροζαμινών που ανακαλύφθηκαν ήταν σε ποσότητα ίδια με εκείνη που υπάρχει στα εγκεκριμένα σκευάσματα για την διακοπή του καπνίσματος (τσίχλες, αυτοκόλλητα νικοτίνης κτλ) αλλά ταυτόχρονα ποσότητα 1400 φορές μικρότερη από εκείνη στα παραδοσιακά τσιγάρα.

(Έρευνα FDA: DPATR-FY-09-23 4/5/2009)

Προκαλεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο υγρό στους πνεύμονες;

Οι περισσότεροι θα έχουν ακούσει την συγκεκριμένη «πληροφορία», ότι δηλαδή ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου υγροποιείται στους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Πρόκειται για τον πιο διαδεδομένο ΜΥΘΟ για το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Δεν γνωρίζουμε πως ξεκίνησε και πως διαδόθηκε, οφείλουμε όμως να εξηγήσουμε γιατί δεν συμβαίνει αυτό.

Ο αέρας που αναπνέουμε καθημερινά περιέχει υγρασία, δηλαδή νερό σε αέρια μορφή. Οι πνεύμονες όχι μόνο δεν έχουν πρόβλημα με αυτή την υγρασία αλλά αντίθετα, είναι απολύτως απαραίτητη. Στην πραγματικότητα, είναι βλαβερό για τον οργανισμό να εισπνέουμε ξηρό αέρα. Ο λόγος που συστήνεται να γίνεται εισπνοή από την μύτη είναι κυρίως για να λαμβάνει επιπρόσθετη υγρασία ο αέρας από τον βλεννογόνο της ρινικής κοιλότητας. Επίσης, στα νοσοκομεία η χορήγηση οξυγόνου απαγορεύεται αν προηγουμένως δεν περνάει ο αέρας από φυαλίδιο που περιέχει νερό, ειδάλλως ο ξηρός αέρας θα τραυματίσει τα τοιχώματα των πνευμόνων. Η σωστή λειτουργία λοιπόν των πνευμόνων απαιτεί την παρουσία υγρασίας.

Με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το μεγαλύτερο ποσοστό του ατμού εξάγεται με την εκπνοή. Ένα μικρό ποσοστό που δεν εξάγεται, απορροφάται είτε από τον βλεννογόνο της στοματικής κοιλότητας (κυρίως) είτε από τους πνεύμονες. Το φαινόμενο «υγροποίησης του ατμού» στους πνεύμονες χαρακτηρίζεται επιστημονικά ως αστείο. Τέτοιο φαινόμενο δεν υπάρχει και φυσικά δεν προκαλεί καμία αρνητική επίπτωση στον οργανισμό. Άλλωστε, η εισπνοή υδρατμών είναι ευεργετική σε πολλές περιπτώσεις, π.χ. στα παιδιά σε περιπτώσεις βρογχίτιδας ή λαρυγγίτιδας. Αλίμονο αν υπήρχε κίνδυνος πνιγμού ή άλλων επιπλοκών από μια τέτοια δραστηριότητα. Με την αναπνοή ο άνθρωπος προσλαμβάνει σημαντικά περισσότερη υγρασία από τον ατμοσφαιρικό αέρα καθημερινά απ’ ότι θα λάβει από την οποιαδήποτε χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Επομένως, το φαινόμενο «υγροποίησης» του ατμού στον πνεύμονα αποτελεί έναν μύθο που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα και ουδέποτε απασχόλησε την επιστημονική κοινότητα.

Έχω ακούσει πως οι μπαταριές του Ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να εκραγούν.

Η μπαταρία είναι ένα ηλεκτρικό εξάρτημα ικανό να αποθηκεύει ηλεκτρισμό υπό μορφή χημικής ενέργειας. Οι μπαταρίες των ηλεκτρονικών τσιγάρων, των κινητών και των συσκευών που χρησιμοποιούμε, έχουν χημικά ενεργά στοιχεία και ηλεκτρολύτες και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση τους, πχ. να μην είναι εκτεθειμένες στον ήλιο ή κοντά σε θερμή πηγή. Έχουν σημειωθεί ελάχιστα περιστατικά στο παρελθόν από εκρήξεις μπαταριών, τόσο σε κινητά τηλέφωνα όσο και σε ηλεκτρονικά τσιγάρα. Για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, στις περισσότερες περιπτώσεις ευθύνονται οι ίδιοι οι χρήστες που προσπάθησαν να φτιάξουν μόνοι τους ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο, ή προμηθεύτηκαν συσκευή από άγνωστή-αμφίβολη πηγή λόγο του πολύ χαμηλού κόστους.


1ον. Μην εμπιστεύεστε πολύ φθηνά προϊόντα από το ίντερνετ από προμηθευτές που δεν γνωρίζετε.

2ον. Μην αντικαθιστάτε τις εγκεκριμένες μπαταρίες της συσκευής απο άλλες αγνώστου προελεύσεως.
3ον. Φροντίστε όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούν μπαταρία να μην είναι για πολύ ώρα εκτεθειμένες απευθείας σε υψηλές θερμοκρασίες.
Στο κατάστημα μας, θα βρείτε πιστοποιημένες μπαταρίες και μόντες από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρονικού τσιγάρου

Τι είναι η Νικοτίνη;

Η νικοτίνη είναι ένα αλκαλοειδές που βρίσκεται σε ορισμένα φυτά, κυρίως στον καπνό και σε πολύ πιο μικρές ποσότητες στις ντομάτες, τις πατάτες, τη μελιτζάνα και την πράσινη πιπεριά. Όταν απορροφάται σε μικρή ποσότητα, είτε από τα τσιγάρα και τα πούρα είτε από τη συσκευή ηλεκτρονικού τσιγάρου, η νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει την υποκίνηση, του συναισθήματος της χαλάρωσης, της ηρεμίας και της ευεξίας.

Τα αποτελέσματα της νικοτίνης μπορούν να διαρκέσουν από μερικά λεπτά μέχρι κάποιες ώρες. Η παρούσα διαθέσιμη βιβλιογραφία δείχνει ότι η νικοτίνη με αυτόνομη μορφή δεν προωθεί την ανάπτυξη του καρκίνου στον υγιή ιστό και δεν έχει καμία μεταλλαξιογονική ιδιότητα.
Παρακαλούμε σημειώστε: Στο κατάστημα μας θα βρείτε πιστοποιημένα υγρά αναπλήρωσης έως και με μηδενική νικοτίνη.

Συμπέρασμα:

Πόσο Ασφαλές είναι το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο;

Εφόσον μιλάμε ΜΟΝΟ για όσους ήδη καπνίζουν, το άτμισμα μέσω του Ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι αρκετά ασφαλές και κατά 95% λιγότερο βλαπτικό από τα παραδοσιακά τσιγάρα.
ΠΡΟΣΟΧΗ και έμφαση δίνουμε ΜΟΝΟ στη σύγκρισή Ηλεκτρονικού Τσιγάρου και Καπνίσματος.

Περισσότερο από 2 δεκαετίες, το άτμισμα, τα υγρά αναπλήρωσης και το Ηλεκτρονικό τσιγάρο, έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικά και υπάρχουν πλέον εκατοντάδες μελέτες και αναλύσεις.
Όλες οι έγκυρες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί επίσημα σε Ιατρικά περιοδικά, συγκαταλέγουν το Ηλεκτρονικό τσιγάρο στα προϊόντα μειωμένου κινδύνου-πάντα σε σχέση με το καταστροφικό κάπνισμα παραδοσιακών τσιγάρων.

Εφ όσον χρησιμοποιούμε εγκεκριμένα υγρά αναπλήρωσης και συσκευές που είναι κατάλληλες για άτμισμα και εφ όσον αλλάζουμε συχνά τις αντιστάσεις μας και διατηρούμε τις συσκευές μας καθαρές και λειτουργικές, είμαστε σίγουροι πως επιβαρύνουμε σε πολύ μικρότερο βαθμό τον οργανισμό μας, σε σχέση με το να καπνίζαμε παραδοσιακά τσιγάρα.

Αν με επιτυχία καταφέρουμε να περάσουμε το πρώτο στάδιο απεξάρτησης από τον καπνό , το τσιγάρο και το κάπνισμα, τότε σταδιακά μπορούμε να μειώσουμε την νικοτίνη μας στο υγρό αναπλήρωσης του Ηλεκτρονικού τσιγάρου και σταδιακά να διακόψουμε με ασφάλεια και από αυτό.

Θα είναι μια Νίκη που μόνο θετικά θα ενεργήσει στην υγείας μας και ένα δώρο στο εαυτό μας για μια καλύτερη και πιο ποιοτική ζωή μακρυά από τις εξαρτήσεις.